این متن، پیادهسازی شده فایل صوتی است. ممکن است در پیادهسازی «لحن» به درستی منتقل نشده باشد یا پس از پیادهسازی، ویرایش محدودی شده باشد. اگر نظر من را خواسته باشید، شخصاً شنیدن فایل صوتی را توصیه میکنم.
سلام. من عادل طالبی هستم و در این یازدهمین فایل از سری فایلهای صوتی سئو (SEO) برای مدیران میخواهم یک نکتۀ بسیار بسیار مهم را برای شمایی که مدیر یک وبسایت هستید، مدیر یک کسبوکار آنلاین هستید، مالک یک کسبوکار در فضای دیجیتال هستید مطرح بکنم و با شما در میان بگذارم. گاهی بعضی از مدیران یا مالکین کسبوکارهای آنلاین یا مدیرهای دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) از من میپرسند که آقای طالبی ما میخواهیم یک برنامه برای سئویمان (SEO) بچینیم برنامهمان هم این است: مثلاً روزی یک محتوای تولیدی بگذاریم داخل سایتمان. به نظر شما انشاءالله سر ماه به هزار بازدیدکننده میرسیم یا نه؟ این سؤال از طرف یک مدیر کاملاً غلط است. اصولاً این سؤال کلاً غلط است. نمیگویم حالا خود سؤال غلط است. حتی اگر بخواهم مقداری محتاط باشم میتوانم بگویم که لااقل من نمیتوانم به این سؤال جواب بدهم و فکر میکنم کس دیگری هم به این سؤال نتواند جواب بدهد. یعنی حتی اگر سؤال را هم نتوانیم بگوییم غلط است، جوابی برایش وجود ندارد. الان بیشتر توضیح میدهم برایتان.
ببینید سئو (SEO) اولاً یک فرایند است، یک پروژه نیست. قبلاً صحبت کردهام، بیشتر دربارهاش صحبت نمیکنم. دوماً معلول عوامل، پارامترها و فاکتورهای بسیار بسیار مختلفی است که محتوا یکی از آنهاست. بیایید از جنبههای مختلف به این موضوع نگاه کنیم. شما میگویید ما روزی یک محتوا میگذاریم. چه محتوایی؟ با چه کیفیتی؟ با چه کیوردهایی (Keyword)؟ بعد این محتوا را گذاشتید، آن-پیج سئو (On-Page SEO) را انجام میدهید؟ آیا فریم اوآرال (Frame URL) دارد؟ آیا ندارد؟ اینترنال لینکها (Internal Link) خوب است؟ یوآی (UI) و یوایکس (UX) سایتتان خوب است؟ تایم آن سایت (Time On Site) مناسبی دارید، ندارید؟ ریترنینگ ویزیتور (Returning Visitor) به میزان کافی دارید؟ مسائل مربوط به دامنه رعایت شده؟ اسکیما (Schema) دارید، ندارید؟ اپن گراف (Open Graph) دارید، ندارید؟ دوبلین کور (Dublin Core) دارید، ندارید؟ موارد دیگری که در سئو (SEO) مطرح است مثل تایتل (Title)، مثل دسکریپشن (Description)، مثل کیورد (Keyword)، متا تگهایی (Meta Tag) که مهم هستند. همینطور تگهایی مثل اچ یک (H1)، اچ دو (H2)، اینها داخلش رعایت شده، نشده؟ اینها سؤالاتی است که واقعاً جواب باید داده بشود. بدون اینها نمیشود بگوییم که یک سایتی سئو (SEO) میشود یا نه.
موضوع بعدی که باید به آن اشاره بکنیم، فارغ از اینکه آیا اصلاً سایت از نظر کیفیت خود سایت اوکی هست یا نه، این محتوا را گذاشتیم. آیا آف-سایت سئو (Off-Site SEO) مناسبی هم انجام میدهیم؟ کارهایی که خارج از سایتمان انجام میدهیم به تعداد کافی شیر (Share) بشود، در آن شیرها (Share) به تعداد کافی لایک بگیرد، دوباره شیر (Share) بشود توسط افراد دیگری؛ مثلاً توییتر باشد ریتوییت (Retweet) بشود، در لینکدین، در پینترست (Pinterest) و جاهای دیگر آیا اصطلاحاً به آن میگویند سوشیال سیگنال (Social Signal)، سوشیال سیگنال (Social Signal) مناسبی به موتورهای جستوجو و کراولرهایشان (Crawler) میدهیم، نمیدهیم. بکلینکها (Backlink) چگونه است وضعیتش؟ استراتژی لینک بیلدینگمان (Link Building) چگونه است؟ ما محتوا میگذاریم ولی اگر خارج سایتمان فعالیتهای مناسب و متناسبی نداشته باشیم الزاماً به جواب مناسبی نمیرسیم.
خیلی خوب! همهچیزمان عالی است. محتوا خوب است، آن-پیج (On-Page) عالی است، آف-سایت (Off-Site) هم قشنگ رفتیم همه کار کردهایم، باز هم این تضمینی برای تعداد ویزیتوری (Visitor) که شما تعیین بکنید نیست. یعنی چه؟ یعنی اینکه مثلاً ما یک سری حوزه داریم، نه روزی هزار تا، حتی ماهی هزار تا هم بازدیدکننده ندارد. من در یکی از فایلهای صوتیام در کانال کاروکسب قبلاً صحبت کرده بودم؛ یک پروژهای ما داریم انجام میدهیم. چند سال پیش هم انجام دادیم. هنوز هم جزو پروژههای خیلی خوب ماست. یک معدنی است، یک مواد شیمیایی خیلی خاصی تولید میکنند. بخش عمدهای از آن هم صادر میشود از ایران. خب تعداد بازدیدکنندۀ اینها ماهیانه شاید صد نفر هم نباشد. کلاً در دنیا تعداد کسانی که به این مادۀ خاص احتیاج دارند خیلی کم است. تعداد کسانی که سرچ (Search) میکنند، بعد تعداد کسانی که وارد این سایت میشوند طبیعتاً. سئویش (SEO) عالی است. در چند تا از کلماتی که مدنظر اینهاست الان جایگاه یک تا سه را حتی خارج از ایران دارند. بهراحتی هم پیدا میشوند اما تعداد سرچش (Search) یا ما اصطلاحاً میگوییم سرچ ولوم (Search Volume) در آن سایت، در آن محتواها بسیار پایین است. باز بهجز این مطالب دیگری هم داریم؛ مثلاً شما میگویی روزی یک مطلب بگذاریم یا پنج تا یا ده تا. این بستگی دارد به اینکه آیا رقبای شما چه کار میکنند.
سئو (SEO) همانطور که گفتیم مثل امتحان نهایی نیست که همه بتوانند بیست بشوند.
سئو (SEO) مثل مسابقۀ دو میماند؛ یکی اول میشود، یکی دوم میشود، یکی سوم میشود. رقبای شما چه وضعیتی دارند. اگر رقبای شما روزی ده مطلب میگذارند و آف-سایت (Off-Site) خوبی دارند و آن-سایت (On-Site) خوبی دارند و همهچیزشان خوب است، برای شما هم خوب است اما شما روزی پنج تا میگذارید، طبیعتاً رقبای شما شانس بیشتری دارند. یا نه، حتی یک نوع دیگر: ممکن است که یکی از پارامترهایی که در سئو (SEO) دخیل است دامن ایج (Domain Age) باشد. شما امروز تازه شروع کردید. ده سایت داریم که ده سال است در این حوزه دارند فعالیت میکنند. تا شما بخواهید برسید و آن را بگیرید شاید چند سال طول بکشد. اگر دقت بکنید این نوع سؤالها از نظر مدیریتی به این دلیل اشتباه است که در تکتک کلماتش إن قولت هست؛ یعنی ماجرا دارد. نمیشود گفت دقیقاً با چند محتوا میشود آمد به جایگاه اول و تعداد ویزیتورهای (Visitor) مشخصی گرفت. حتی نمیشود گفت چند ویزیتور (Visitor) میگیریم. بستگی به عوامل و پارامترهای بسیار بسیار متعددی دارد.
تنها کاری که یک مدیر میتواند بکند این است:بیاید یک استراتژی از سئوکارش بگیرد. بگوید سئوکار عزیز، لیستی از کلمات به من بده و لیستی از فعالیتهایی که داری انجام میدهی برای اینکه به این جایگاههایی که ما مدنظرمان هست و جایگاه خوبی است ما را به آن سمت هدایت کند و بعد دائماً آنالیز بکنیم رقبا را که رقبا هم دارند چه کار میکنند و ما از رقبا بهتر عمل بکنیم. اگر رقبا سه مطلب میگذارند ما نمیگویم سی تا ولی ده تا بگذاریم. اگر رقبا پنج تا بکلینک (Backlink) درست میکنند برای هر محتوایشان، شما پنجاه تا درست بکنید. اگر رقبا مثلاً ریترنینگ ویزیتورشان (Returning Visitor) به چهل نرسیده شما کاری بکنید از طریق لید جنریشن (Lead Generation)، از طریق فرم تماس با ما، از طریق خبرنامۀ ایمیلی، از طریق گرفتن شماره موبایلها یا هر طریقۀ دیگری مثل گیمیفیکیشن (Gamification)، روشهایی داریم مثل اسک (Ask)، ریکوآیر (Require)، ریوارد (Reward)، گیمفیکیشن (Gamification) برای لید جنریشن (Lead Generation) در فضای دیجیتال و وبسایتها. از این روشها استفاده کنیم لید (Lead) تولید بکنیم و بعد این لیدها (Lead) را با ارائۀ محتوای مناسب متفاوت از آنچه که در سایت هست ترغیبکننده دوباره بکشانیمشان داخل سایت و ریترنینگ ویزیتور (Returning Visitor) ایجاد کنیم. ممکن است که لازم باشد حتی برای اینکه بازدیدکنندۀ کافی داشته باشیم فقط اکتفا نکنیم به فرایندهای سئو (SEO)؛ ممکن است که لازم باشد که ما تبلیغ کلیکی (Click) بدهیم، ممکن است که ادوردز (Adwords) لازم باشد بدهیم. باز یک نکتۀ مهمی که در این تیپ سؤالها هست زماندارکردنش است، مشکلی که در این سؤالها وارد است و یک مدیر نباید اینگونه سؤالها را به نظر من بپرسد این است که آیا در یک ماه به اینجا میرسم؟ آیا در دو ماه، سه ماه، چهار ماه... از نظر من و تجربه هم نشان داده معمولاً سئو (SEO) یک فرایند دیربازده است.
در بین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) و بازاریابی دیجیتال سئو جزو ابزارهای دیربازده است.
سئوی (SEO) پایدار، سئوی ساستنبل (Sustainable SEO)، سئویی (SEO) که میشود به آن اطمینان کرد معمولاً بعد از شش ماه، نه ماه، یک سال شروع میکند به نشاندادن جوابها. داریم نمونههایی و میشود با استفاده از روشهایی در یک سری از کلمات در مدتزمان کم به جایگاه مناسبی رسید و ورودی خوبی را جذب کرد اما اگر این روشها، روشهای سیاه باشند، روشهای کلاه خاکستری باشند، گوگل متوجه بشود، بعد از یک مدت پنالتیتان (Penalty) بکند همان یک ذره بازدیدکنندۀ عادی هم که داشتهاید از دست میدهید.
دقت بکنید که عجلهداشتن در طیکردن مسیری که ما در سئو (SEO) پیش رو داریم و اجرای فرایندها به شکلی که ما اصطلاحاً به آن میگوییم اوردوزکردن (Overdose) منجر به پنالتیشدن (Penalty) میشود. اگر دوز اضافی از بکلینک (Backlink) ایجاد بکنید، اگر دوز اضافهای از محتوا تولید بکنید، اگر دوز اضافهای یا در واقع غیرارگانیکی (Non-Organic) از یک سوشیال سیگنال (Social Signal) بفرستید ممکن است که گوگل حساس بشود و ممکن است که شما را از نتایج جستوجو حذف کند. ما به این حالت میگوییم پنالتیشدن (Penalty) و شما کلاً از نتایج جستوجوی گوگل حذف میشوید و برگرداندنش بسیار بسیار سخت است.
بنابراین خلاصه اگر بخواهم بکنم صحبتهایم را در این یازدهمین فایل از سری فایلهای صوتی سئو (SEO) برای مدیران، به چند نکته میتوانم اشاره بکنم. اولاً: تعداد محتوا ما نداریم که بتوانیم بگوییم چند محتوا بگذاریم خوب است. ما میگوییم که هر قدر بیشتر بهتر به شرط اینکه کیفیت حفظ بشود. دو: باید حتماً آن-پیج سئویمان (On-Page SEO) و مسائل تکنیکالمان (Technical) حتماً رعایت شده باشد. اینها جزو بدیهیات است. سه: اینترنال لینک (Internal Link) و نویگیشن (Navigation) و یوآی (UI) و غیره، همۀ اینها مهم است. اینها هم باید رعایت شده باشد. چهار: آف-سایتمان (Off-Site) باید کاملاً خوب باشد، مناسب باشد. بکلینکهایی (Backlink) که داریم، لینکهایی (Link) که درست شده و به سایت ما میخورد اینها تمامش باید رعایت شده باشد. شش: باید حتماً به رقبا توجه بشود؛ فعالیتهایشان، آنها چه کار میکنند، از کجا لینک (Link) میگیرند، ما هم آنجاها باشیم. هفت: زماندارش نکنیم. اگر خودمان را وابسته به یک زمان مشخص بکنیم گاهی مجبور میشویم از روشهایی استفاده کنیم که ممکن است در بلندمدت به ضررمان تمام بشود. آنچه که مهم است این است که ما یک مجموعهای از کلمات کلیدی داشته باشیم. مجموعهای از در واقع لیستها یا چک لیستها داشته باشیم که طبق آن، فرایندهای سئو (SEO) را انجام بدهیم و اجازه بدهیم در زمان مناسب خوب این آشی که پختیم به قول معروف قوام پیدا بکند، لعاب بندازد و جا بیفتد. سئو (SEO) مثل آشپزی میماند؛ نمیتوانی آش رشته را نیمساعته بپزی. قدیمها یک چیزی بود به اسم زودپز. یادتان هست احتمالاً. گوشت را میانداختند داخلش درش را میبستند تحت فشار گوشت را زود میپخت؛ اما واقعاً طعم خورشتها بد میشد. قرار نیست ما سئوی (SEO) خودمان را داخل زودپز بپزیم. باید بگذاریم روی شعلۀ ملایم علاءالدین و بگذاریم قشنگ یک شب تا صبح لعاب بدهد، جا بیفتد، طعم پیدا کند. نظر من دربارۀ سئو (SEO) این است. متشکرم از توجهتان به این فایل صوتی. خدانگهدار.
نویسنده: عادل طالبیهر نوع استفادهای از محتوای سایت آزاد است. هر جا دوست داشتید با یا بدون ذکر منبع، استفاده کنید. اگر لینک بدهید که... ممنونم! فالو باشد که فبهاالمراد ❤️