این متن، پیادهسازی شده فایل صوتی است. ممکن است در پیادهسازی «لحن» به درستی منتقل نشده باشد یا پس از پیادهسازی، ویرایش محدودی شده باشد. اگر نظر من را خواسته باشید، شخصاً شنیدن فایل صوتی را توصیه میکنم.
سلام. من عادل طالبی هستم و در هفتمین فایل از سری فایلهای صوتی سئو (SEO) برای مدیران میخواهم در واقع هم پاسخی داشته باشم به پرسش یکی از همراهان عزیزمان در کانال کاروکسب و هم یک نکتۀ مدیریتی مرتبط با بحث سئو (SEO) را مطرح بکنم.
سؤال دوست عزیزمان این بوده که ما برای راهاندازی کسبوکارمان و اینکه سئو (SEO) شود میخواهیم برویم یک دامنه با دامن ایج (Domain Age) بالا را تهیه بکنیم. یا دامن اتوریتی (Domain Authority) بالا یا دامن ایج (Domain Age) بالا. به نظر شما این صلاح است یا نه؟
دامن ایج (Domain Age) که خب مشخص است؛ یعنی طول عمر دامنه. یکی از پارامترهای مرتبط با سئو (SEO) گفته میشود که احتمالاً دامن ایج (Domain Age) است؛ یعنی بعضی از بررسیها نشان میدهد دامنههایی که ایج (Age) یا سن بالایی دارند شانس بیشتری در سئو (SEO) دارند به شرط اینکه البته در طول عمرشان مطالب مرتبط با آن حوزه را داشته باشند. دامن اتوریتی (Domain Authority) در واقع عددی است که سایت موز دات کام (moz.com) به شما میدهد. حالا بعضیها میگویند ماز دات کام، فرقی نمیکند. با یک سری از سنجهها و پارامترها از جمله وزن که تعداد بکلینکها (Backlink) و کیفیت بکلینکها (Backlink) برایش مهم است، به دامنۀ شما و به آن سایت یک اتوریتی (Authority) یا یک عددی تخصیص داده میشود که به آن میگویند دامن اتوریتی (Domain Authority) و این عدد هرچه بیشتر باشد بهتر است و نشاندهندۀ قدرت بالاتر دامنه است.
دربارۀ خرید دامنه ما چند نکته داریم: اگر سایتی میخرید برای اینکه بخواهد در سئو (SEO) از آن استفاده بشود دو حالت مختلف ما داریم: یک حالت هست ما میرویم یک سری از سایتها را به شکل سایت اقماری معمولاً میخریم برای اینکه از آنها بهعنوان در واقع لینک فارم (Link Farm) یا مزرعۀ لینک استفاده کنیم. احیاناً اگر پستها و فایلهای صوتی مربوط به بلاگ فنی را خوانده باشید میدانید که من بحث بلاگ فنی را اینگونه توضیح دادم خدمتتان که ما میرویم مجموعهای از سایتها را راه میاندازیم و از آنها با یک روشی که به آن میگوییم مشکردن (Mesh)، سعی میکنیم بکلینکهایی (Backlink) را بگیریم بدون اینکه ردی از خودمان به جا بگذاریم؛ یعنی اینها را نچرال (Natural) نشان بدیم، طبیعی نشان بدهیم. خریدن یک دامنه با محتوای مناسب به شرط اینکه دسترسی به آن وبمستر تولز (Webmaster Tools) یا سرچ کنسول (Search Console) داشته باشیم و اطمینان حاصل کنیم که بکلینکها (Backlink)، بکلینکهای (Backlink) باکیفیتی هستند، اگر نیاز بوده باشد دیزوو (Disavow) شده باشد بهموقع سایتهایی که کیفیت بدی دارند و الی آخر. این کار، کار درستی است و توصیه میشود و ما هم انجام میدهیم و کار مرسومی است البته به شرط اینکه قیمت این دامنه و این سایت با محتوایش، کلاً همهچیز با هم قیمت مناسبی باشد. اصطلاحاً میگویند میرویم آش را با جایش میخریم؛ یعنی دامنه را میخریم، محتوا را میگیریم، دیتابیس (Database) را میگیریم، سیاماس (CMS) و هاست (Host) و همهچیز را با جایش میخریم متعلق به ما میشود. روش مرسومی است، روش معمولی است به شرط اینکه ما دسترسی داشته باشیم به سرچ کنسول (Search Console) و بتوانیم در واقع کیفیت سایت را بسنجیم.
گاهی اما افرادی از جمله خود ما میرویم یک سایت را یک دامنه را میخریم برای بیزینس خودمان. در چنین شرایطی اگر سئو (SEO) برای ما مطرح است باید به سوابق این سایت دسترسی داشته باشیم؛ چون معمولاً در چنین شرایطی محتوای فعلی را کلاً حذف میکنیم و میآییم با آن تونا ویسی (Tuna Voice) که داریم، با آن پرسونایی (Persona) که نوشتیم، با استفاده از کانتنت استراتژیای (Content Strategy) که تدوین میکنیم میآییم محتوای دیگری را میگذاریم. در چنین شرایطی از یک طرف باید آدرسهای قدیمی را ریدایرکت (Redirect) کنیم به لندینگ پیجهای (Landing Page) جدیدی که دایرکتور (Director) باشند یا هدایتگر باشند به صفحات جدید، با محتوای جدید. از یک طرف دیگر مسئلهای که پیش میآید این است که باید اطمینان داشته باشیم این سایت قبلاً رفتار اسپمگونه (Spam) در حوزۀ سئو (SEO) نداشته باشد. این را بهراحتی نمیشود در واقع بررسی کرد. خیلی وقتها سایت را یکی، دو ساعت میخوابانند، سرچ کنسول (Search Console) هم ندارد، سرچ کنسول (Search Console) جدید برایش میآورند بالا و سوابق قبلی گم میشود. در چنین شرایطی اگر آرشیو دات ارگشان (archive.org) حالا بعضیها میگویند آرشیو دات اُرگ مثل من، بعضیها میگویند آرکایوْ. archive.org سایتی است که در واقع به آن میگویند (Wayback Machine) یا ماشین برگشت زمان یا ماشین بازگشت در زمان سوابق یک سایت را اگر بسته نشده باشد نشان میدهد. باید برویم ببینیم در طول زمان این سایت چه محتوایی داشته. این تغییر زمینۀ محتوایی میتواند تأثیرات منفی داشته باشد. بهراحتی نمیشود به این سؤال جواب داد و معمولاً بخشیاش از نظر من لااقل شم و شهودی است؛ یعنی سایت را ببینیم، آرشیوش را ببینیم، در گذشته چه کار کرده را ببینیم، دسترسی به سرچ کنسول (Search Console) داشته باشیم. معمولاً من اگر بخواهم یک سایتی را بخرم برای چنین شرایطی، شش ماه یک نظارتی میکنم بعد تصمیم میگیرم. بهراحتی وارد آن حوزه نمیشوم. نگاه میکنم ببینم همین الان در چه کلماتی بالا هست، آیا قبلاً کار سئو (SEO) شده، محتوایی که گذاشتهاند چه بوده، بکلینکهایی (Backlink) که داشته چه بوده، بعد میخرم. مقداری در این شرایط نیازمند به این هستیم که با دقت بیشتری عمل بکنیم و با دقت بیشتری انتخاب بکنیم. چرا؟ به این دلیل که قرار است که این در واقع بستر کسبوکارمان باشد و بیزینس اصلیمان روی این ران (Run) بکنیم. در چنین شرایطی دقت بیشتری به نظر میرسد که لازم باشد.
صحبتم را جمعبندی میکنم، خلاصه میکنم: دربارۀ این صحبت کردم که آیا ما میتوانیم برای یعنی در واقع با هدف سئو (SEO) برویم یک وبسایتی را که الان وجود دارد بخریم؟ گفتم که دو حالت دارد: گاهی میخواهیم بهعنوان لینک فارم (Link Farm) یا مزرعۀ لینک از این استفاده کنیم؛ یعنی این سایت را با جایش، با محتوایش و همهچیز میگیریم برای اینکه از طریق بکلینکگرفتن (Backlink) از این سایت به سایت فعلی خودمان در واقع اتوریتی (Authority) سایت خودمان را بالا ببریم. خب در چنین شرایطی معمول و مرسوم هست به شرط اینکه به وبمستر تولزش (Webmaster Tools) دسترسی داشته باشیم، سرچ کنسولش (Search Console) را ببینیم، گزارشها را نگاه بکنیم. اگر مشکل خاصی در بکلینکها (Backlink) نباشد و داخل سایت نباشد و خودش هم در کلمات مناسبی بالا باشد و اتوریتی (Authority) قابلقبولی، نمیگویم بالا، داشته باشد این سایت را میخریم. البته به شرطی که قیمت، قیمت مناسبی باشد. در این شرایط خیلی پیچیدگی نداریم اما اگر میخواهیم این سایت بشود همان بیزینس اصلیمان و دامنۀ اصلیمان، یک مقداری من معمولاً بیشتر توجه میکنم که این سایت چه سوابقی دارد به خصوص در حوزۀ فیلترینگ (Filtering). بعضی از سایتها در ایران ما مشکل فیلترینگ (Filtering) داریم مثلاً. خب یک سایتی که یک دورۀ کوتاهی فیلتر شده معمولاً این گونه گفته میشود که میرود داخل یک لیست خاکستری و یک تکان کوچک ممکن است شما را دوباره ببرد در فیلتر؛ چون قبلاً فیلتر بوده. حالا درست است که عوض شده ولی شما بیا برو به کمیتۀ فیلترینگ (Filtering) بگو آقا مالکیت عوض شده. جایی نیست که بری بگویی. بهخاطر همین یک مقداری ما بیشتر دقت میکنیم در چنین شرایطی، حواسمان را بیشتر جمع میکنیم. آرشیوش را نگاه میکنیم، نکات دیگری که مطرح کردم را نگاه میکنیم و بعد تصمیم به یک چنین اقدام مهمی میگیریم.
نکتۀ خیلی خیلی مهمی که من به آن بارها اشاره کردهام و الان هم اشاره میکنم این است که اگر فقط بهخاطر دامن اتوریتی (Domain Authority) و بهخاطر چه میدانم یک دامن ایج (Domain Age) میخواهید یک سایت را بخرید، دامنه را بخرید، شاید بهتر باشد به این نکته هم توجه بکنید که دامن ایج (Domain Age) یکی از دهها و صد... حالا نمیگویم صدها ولی دهها پارامتری است که در حوزۀ سئو (SEO) شمرده میشود و همینطور دامن اتوریتی (Domain Authority) چیزی است که موز (moz) دارد میگوید نه گوگل. به همین دلیل شاید بد نباشد به این هم فکر کنیم که الزاماً این تنها راه نیست. حالا یک وقت هست دامنهای که میخواهید بخرید، آن برندتان (Brand) با آن همخوانی دارد، اسم زیبایی دارد. اینها بحثهایی است که در حوزۀ برندینگ (Branding) مطرح میشود و بهعنوان یک مدیر میتوانید رویش فکر کنید.
اتفاقاً امروز در کلاسهای ما در سازمان مدیریت صنعتی بحث در واقع اساماس مارکتینگ (SMS Marketing) را داشتیم. آنجا من یک سؤال معروفی را میپرسم از بچهها. میگویم مثلاً چه کسانی خط 912 صد و خردهای دارند؟ خب یکی از دوستان دستش را بلند کرد. خب اشتباه کردند البته؛ چون کسی که 912 صد و خردهای دارد، باید برای هفتۀ بعد در کلاس شیرینی بخرد چون 912 صد و خردهای قیمت بالایی دارد. این را حالا با شوخی و خنده گفتیم و طرف هم جا خورد اما اصل ماجرا این است و سؤال اصلی این است: 912 صد و خردهای چه فرقی دارد با 919 مثلاً؟ بیتیاسش (BTS) فرق میکند؟ سیمکارتش فرق میکند؟ کیفیت صدا فرق میکند؟ کیفیت تماس فرق میکند؟ ببینید از نظر خود محصول و فیچرهایش (Feature) هیچ فرقی ندارد اما یک اثر روانی دارد. ناخودآگاه من میگویم کسی که 912 صد و خردهای دارد مثلاً بالاخره چه میدانم، مثال میزنم ها، دستش به دهانش لابد میرسد که یک خط چه میدانم ده میلیونی، بیست میلیونی داخل موبایلش انداخته. به این میگوییم اثر روانی. مثلاً داریم که یک سری از بیزینسها میروند شمارههای رند میگیرند. دقت کرده باشید تخلیۀ چاهها تمامشان شمارهشان رند است؛ مثلاً 8877 فلان فلان. همۀ عددهایشان مانند همدیگر است، پشتسر همدیگر است.
اصلاً در آن بیزینسها این مد است یا مثلاً چه میدانم چند وقت پیش من خاطرم است یک سایتی را من داشتم از قبل. یک نفر آمد پیشنهاد داد این سایت را میخرم. میخواهم یک کاری بکنم. گفتم ببین داری اشتباه میکنی به این دلیل، به این دلیل، به این دلیل محتوای تو اینطوری است. ما روی این سئو (SEO) کردهایم. عدد هم عدد خوبی بود، من هم راضی بودم فقط بهعنوان یک دوست به او گفتم که ببین تو با این سایت سئو (SEO) نمیتوانی بکنی. ما بکلینکهایی (Backlink) که از جاهای دیگر گرفتیم تمامش با این انکر تکستهاست (Anchor Text). تو میخواهی حوزه را عوض کنی. گفت آقای طالبی من با این اسم حال میکنم. میخواهم زیر کارت ویزیتم باشد. ببین کلمۀ حال میکنم دیگر جواب و منطق ندارد. اتفاقاً خیلی هم درست است، مبارکش هم باشد ما هم فروختیم. درست هم میگفت حال میکنم. بحث تصمیمهای سری A و B یک بار آقای شعبانعلی در یک فایل صوتیاش مطرح کرد خیلی بحث جالبی بود.
یک وقتی هست شما میروی خانه میخری میگویند چرا خریدی؟ میگویی مثلاً کوچهاش بنبست بود من اصلاً آرامش دوست دارم، دوست ندارم داخل خیابان سروصدا باشد. دوست دارم بچهام بتواند داخل کوچه بازی بکند، خوشبختانه چون کوچه بنبست بود من اینجا را خیلی پسندیدم. جلوی خانهمان درخت داشت، در داخل ساختمان مثلاً 100 متری بود، دوخوابه بود. من یک بچه دارم دوخوابه لازم داشتم. حیاط داشت مثلاً فرض کن چه میدانم بالکن داشت.ببین دلایل قابلبررسی دارد یا مثلاً میآید میگوید قدرالسهمش اینقدر بود. اگر فردا بکوبیم بسازیم اینقدر گیرمان میآید. این هم دلایل است. دلایل با هم متفاوتند ولی دلایل کاملاً مشهود و ملموس و واقعی را میشود برای این انتخاب، برای این تصمیم آورد. اما یک وقتی هست داری از جلوی آبمیوهفروشی رد میشوی یکدفعه میگویی آبطالبی بده بخوریم. حالا یکی بیاید بگوید چرا آبهویج نخوردی، چرا آبطالبی خوردی؟ میگویی حال کردم آبطالبی بخورم. تمام شد! دیگر منطق و دلیل ندارد. دیگر نمیآیی بگویی بهخاطر اینکه اینجا ویتامین ثاش مثلاً 12% بیشتر از این بود، کلسترولش چه میدانم پایین بود، قندش بالا بود، از این دلایل نمیآوری. حال کردم است. بعضی وقتها در بحث کسبوکار هم واقعاً تصمیماتمان از این دسته است و من نمیگویم غلط است یا درست است ها! من در جایگاهی نیستم که بخواهم بگویم این غلط است یا آن درست است اما بعضی از تصمیمات ما از این دسته است. حتی آقای شعبانعلی خیلی جملۀ جالبی دارد. میگوید: گاهی ما با احساس تصمیم میگیریم و بعد با منطق توجیه میکنیم. یک وقتهایی خانه به دلمان نشسته میخریم بعد شروع میکنیم با منطق: آره، میدانی؟ اینجا سه متر هم بالکن داشت که جزو خانه نبود میشود بالکنش را مثلاً فلان استفاده را هم کرد. انباریاش اینطوری بود ولی... ولی موقع خرید شاید اصلاً به اینها توجه نکردیم بعداً با دلایل منطقی سعی میکنیم تصمیم احساسیمان را توجیه بکنیم.
خیلی وقتها خرید دامنه و سایت به نظر من با این دلایل موثقتر است تا با دلایل سئویی (SEO).
جملۀ آخر را گرفتید؟ جملۀ مهم خیلی مهم بود! یک وقتهایی من خودم ترجیح میدهم با دلایل احساسی یک دامنه را بخرم اما با دو دو تا چهار تای سئو (SEO) نخرم؛ چون آن اهمیت دامن ایج (Domain Age) و بهاصطلاح دامن اتوریتی (Domain Authority) و اتوریتی (Page Authority) که روی سایت هست به نظرم پایینتر از این است که حس خوبی نسبت به بیزینسم با این نام داشته باشم یا احیاناً اشتباهاً برویم یک دامنه را با فرض دامن ایج (Domain Age) یا فرض دامن اتوریتی (Domain Authority) بخریم. فکر میکنم صحبت دیگری نیاز نباشد. الان هم که کمی فکر کردم دیدم نه. آن چیزی که بلد بودم یا میتوانستم الان بگویم را خدمتتان گفتهام. موفق باشید. شبتان بهخیر. خدانگهدار.
نویسنده: عادل طالبیهر نوع استفادهای از محتوای سایت آزاد است. هر جا دوست داشتید با یا بدون ذکر منبع، استفاده کنید. اگر لینک بدهید که... ممنونم! فالو باشد که فبهاالمراد ❤️
محمد
سلام و ادب. به نظر برخی از متخصصان سئو، سن دامنه مهم نیست. چون در مستندات گوگل اینطور گفته.
به نظر شما در عمل سن دامنه مهم است؟ خیلی ممنون
عادل طالبی
درباره این اختلاف نظر وجود دارد. سن دامنه خالی، بدون اینکه سایتی بالا باشد به نظر من احتمالاً تاثیری ندارد. ولی دامنهای که مثلاً 10 سال است که هاست شده و محتوای مرتبط با یک حوزه دارد، طبیعی است که اثر مثبت دارد. اگر هم دامنه قبلاً کارهای اسپمی کرده باشد می تواند همین امتیاز منفی باشد.