این متن، پیادهسازی شده فایل صوتی است. ممکن است در پیادهسازی «لحن» به درستی منتقل نشده باشد یا پس از پیادهسازی، ویرایش محدودی شده باشد. اگر نظر من را خواسته باشید، شخصاً شنیدن فایل صوتی را توصیه میکنم.
سلام. من عادل طالبی هستم و در این دهمین فایل از سری فایلهای صوتی سئو (SEO) برای مدیران میخواهم دربارۀ یک موضوع پرچالش و مناقشهبرانگیز صحبت بکنم و آن هم قراردادهای سئو (SEO) هست.
شما اگر مالک یک کسبوکار اینترنتی باشید، دو راهکار دارید برای اینکه کارهای مربوط به سئویتان (SEO) را انجام بدهید: یا کسبوکار شما بزرگ است. تیمی را که قرار است کار سئوی (SEO) شما را انجام بدهند چه تیم فنی چه آن تیم محتوایی در داخل شرکتتان در استخدام شما هستند. قراردادهای این افراد خب طبیعتاً جزو قوانین استخدامی و چه میدانم تأمین اجتماعی و وزارت کار حساب میشود و موضوع صحبت ما نیست. نوع دیگری از قراردادها اینها هستند که ما به آنها میگوییم اوتسورس (Outsource)؛ یعنی ما آنقدر شرکتمان بزرگ نیست که یک نفر، دو نفر، سه نفر، چند را بیاوریم برای کارهای سئویمان (SEO) و این را به یک فرد یا به یک شرکتی میسپاریم.
تیپ اول تیپی هست با قیمت ثابت. معمولاً عددها هم بین یک تا پنج میلیون است. مثلاً میگویند ما سئو (SEO) میکنیم سه میلیون. سئو (SEO) میکنیم پنج میلیون. سئو (SEO) میکنیم دو میلیون.
تیپ دوم قراردادها تیپی است مبتنی بر کلمات کلیدی؛ مثلاً میگویند که ما در این کلمات کلیدی شما را میآوریم مثلاً جایگاه اول یا صفحۀ اول یا یکی از جایگاههای اول.
تیپ سوم قراردادها، قراردادهایی است که مبتنی بر تارگت (Target) و زمان است؛ یعنی میگویند ما در این کلمات شما را میآوریم مثلاً صفحۀ اول. اینقدر وقت میگذاریم متناسب با وقتمان ساعتی مثلاً پول میگیریم. کدامشان بهتر است کدامشان بدتر است؟
بگذارید اول مقداری این تیپهای کلی را باز بکنیم. البته نه اینکه دقیقاً سه نوع داشته باشیم؛ ممکن است یک قراردادی وسط دو تا از اینها باشد، ترکیبی از اینها باشد اما خوب که دقت بکنیم داخل قراردادها، این سه تیپ کلی را میتوانیم شناسایی بکنیم.
اول دربارۀ سئو (SEO) صحبت بکنیم. بهعنوان یک مدیر سایت سئو (SEO) از نظر ما دو بخش است: یکی آن-سایت سئو (On-Site SEO) یا آن-پیج سئو (On-Page SEO) و یکی آف-سایت سئو (Off-Site SEO). آن-سایت سئو (On-Site SEO) یا آن-پیج سئو (On-Page SEO) تمام کارهایی است که ما در سایت خودمان انجام میدهیم برای اینکه سئو (SEO) بشویم؛ یعنی در نتایج جستوجوهای مردم در جایگاههای بهتری دیده بشویم. خود این باز از نظر من دو بخش میشود: یک بخشش تکنیکال (Technical) است، یک بخشش کانتنت (Content) است. در بخش تکنیکال (Technical) مسائلی از قبیل فریم یوآرالها (Frame URL)، اسکیماها (Schema) ، اپن گراف (Open Graph)، دوبلین کور (Dublin Core)، کیورد (Keyword)، دسکریپشن (Description)، تایتل (Title)، نویگیشن (Navigation)، حتی بخشی از طراحی سایت، یوآی (UI)، یوایکس (UX) و غیره قرار میگیرد. در بخش کانتنت (Content) ناظر هست باز یک قسمتی از یوآی (UI) و یوایکس (UX)، همینطور محتوایی که در سایت قرار میدهیم شامل انواع محتوا، چه محتوای متنی چه محتوای غیرمتنی.
ممکن است بگویید مثلاً ویدئو چه ربطی به سئو (SEO) دارد. چرا، ویدئو هم ربط دارد. وقتی ویدئوی مناسبی را در جای مناسبی قرار میدهید و افراد میتوانند به آن دسترسی داشته باشند، به شکل مناسبی در مقابل دیدگان مخاطب قرار دارد، مخاطب میآید و آنجا ویدئو را پلی میکند و میبیند، تایم آن سایت (Time On Site) شما را افزایش میدهد یا اگر نویگیشن (Navigation) درستی داشته باشید مطالب مرتبط را بهشکل درستی زیر هر مطلب بگذارید و از این دست کارهایی که قبلاً دربارهاش صحبت شده، طبیعتاً پیج پر ویزیتور (Page Per Visitor) یا پیج پر سشنتان (Page Per Session) میرود بالا؛ یعنی تعداد صفحاتی که مخاطبها روی سایت شما میبینند میانگینش میرود بالا و اینها به نظر میآید یا گفته میشود که در سئو (SEO) مؤثر است. ما به مجموعۀ این نوع فعالیتها که در این دو دستۀ کلی من دستهبندی کردم میگوییم آن-پیج یا آن-سایت سئو (On-Site SEO).
یک مجموعهای از کارها را هم داریم که ما به آن میگوییم آف-سایت سئو (Off-Site SEO)؛ یعنی کارهایی که بیرون از سایت انجام میشود. خود این باز دو بخش است: یکی لینک بیلدینگ (Link Building) هست، همان فرایندی که ما بکلینک (Backlink) میگیریم برای سایتمان تا توجه الگوریتمها و کراولرهای (Crawler) موتور جستوجو را به صفحات سایتمان جلب کنیم و نشان بدهیم که اهمیت ویژهای دارند و آنها هم توجه ویژهای داشته باشند و یکی هم خود کانتنت (Content) است. از چه کانتنتی (Content)، از چه سایتی با چه محتوایی، با چه انکر تکستی (Anchor Text)، با چه عبارتی لینک (Link) دادیم به این صفحات سایت ما و اینکه خود این کانتنتها (Content) با چه روشهایی به همدیگر مرتبط میشوند و اینها. این هم باز بحثی است که در آف-سایت سئو (Off-Site SEO) مطرح است. پس دقت بکنیم سئو (SEO) شامل بخشهای مختلفی میشود.
تیپ اول قرارداد که میآید میگوید سه میلیون میگیرم، دو میلیون میگیرم، پنج میلیون میگیرم، سئو (SEO) میکنم یک هفته، یک ماه، دو ماه، یک روز در واقع فقط بخش تکنیکال (Technical) را دارد ساپورت (Support) میکند؛ یعنی یک نفر دو میلیون، سه میلیون، یک میلیون میگیرد میآید اسکیمای (Schema) شما را فعال میکند. حالا اگر افزونهای باشد افزونهاش را نصب میکند و راهاندازی میکند. اگر کدنویسی باشد کدی مینویسد که اینها را در ادمین بزنید در قسمت صفحات محتوای سایت هم دیده بشود. فریم یوآرالها (Frame URL) را درست میکند، مرتب میکند، دستی روی سروگوش سایت میکشد از نظر نویگیشن (Navigation). خدمتتان عرض کنم که اپن گرافها (Open Graph) را اضافه میکند، کیورد (Keyword را را مرتب میکند و تحویل شما میدهد.
آیا کل سئو (SEO) همین است؟ نه. یک زمانی همین بود. شاید ده، دوازده سال پیش همین چند کار را میکردیم سئو (SEO) میشدیم. کمی هم بکلینک (Backlink) اما امروزه بحث بسیار بسیار مهمی داریم به اسم کانتنت (Content) و البته همینطور بکلینکها (Backlink).
نکتۀ مهمی که ما داریم اینجا این است که قراردادهای نوع یک اصولاً آن سه بخش دیگر را پشتیبانی نمیکند، اصلاً آنها مغفول میماند. قرارداد تیپ دو چه بود؟ قرارداد تیپ دو این بود که میگفت مثلاً من میآیم در سه عبارت، پنج عبارت، ده عبارت، پنجاه عبارت شما را میآورم جایگاه اول یا جایگاه مناسبی در جایگاه یک تا سه، یک تا پنج یا مثلاً میآید میگوید که چه میدانم در این دستهبندی میکنم، اصطلاحاً سیدبندی میکنم یا سبد برایش درست میکنم. میگویند سید یک مثلاً این پنج کلمه اینها جایگاه یک. مثلاً سید دو این بیست، سی کلمه مثلاً یکی از جایگاههای صفحۀ اول که میرود یک تا پنج. سید سه مثلاً این صد کلمه در صفحۀ اول. کلمه که میگوییم منظورمان عبارت است؛ میتواند جمله باشد، عبارت باشد، مجموعهکلمات باشد، اکسپرشنها (Expression) باشد. اصطلاحاً ما به آنها میگوییم کیوردها (Keyword). این تیپ قرارداد که به شکل عجیبی بخش غالب یا قابلتوجهی از قراردادهای سئو (SEO) را در ایران شامل میشود، یک مشکل بسیار بسیار حاد دارد.
بیایید با یک سناریو، در واقع با یکی، دو تا سناریو ببینیم مشکل این قراردادها چیست. عادل طالبی یک سئوکار مظلوم و معصوم و کاربلد هست. میآید با شرکت شما که یک شرکت بسیار بسیار عجیبغریبی هست یک وکیل خیلی خبره هم دارید قرارداد سئو (SEO) میبندد. داخل قراردادش هم میگوید که مثلاً من در این پنج عبارت سایت شما را میآورم جایگاه اول، در این ده، بیست عبارت میآورم در یکی از جایگاههای یک تا پنج، در این صد عبارت هم میآورم صفحۀ اول یا حالا چیزی شبیه به این. بیچاره میرود شش ماه، نه ماه، یک سال کار میکند. چه کار میکند؟ آن-سایتتان (On-Site) را انجام میدهد، تکنیکالتان (Technical) را انجام میدهد، کانتنت (Content) میگذارد، کانتنت استراتژی (Content Strategy) تدوین میکند، محتوایتان را بهینه میکند، اِی-متد (A-Method) برایتان میزند. بعد میرود روی آف سایت (Off-Site)، بکلینکهای (Backlink) خوبی برایتان میگیرد، لینک بیلدینگ (Link Building) میکند، کانتنت (Content) خوبی برای آنجاها هم میگذارد. حالا اگر کمی سئوی (SEO) خاکستری هم انجام بدهد ، لایهبندی میکند، مش (Mesh) میزند، بلاگ فنی میزند. خلاصه مجموعۀ این کارها را خیلی تمیز و مرتب انجام میدهد و سایت شما میآید جایگاه اول و بعد چون شما وکیل دارید وکیلتان هم خبره است میرود در دادگاه طرح دعوی میکند. طرح دعوایش مترتب بر این هست... در واقع اینجا پول را هم به من میدهید یا قسمتی از پول را دادهاید نصفش مانده. قبل از اینکه نصف بقیه را بزند میرود شکایت میکند از منِ بیچاره. در طرح دعوی اینگونه مطرح میشود: آقای عادل طالبی فروش مال غیر داشته. شاید تعجب بکنید اما این دقیقاً قابلدعواست در محاکم که عادل طالبی فروش مال غیر کرده. چرا؟ چون جایگاه یکِ گوگل یا صفحۀ گوگل که برای عادل طالبی نبوده که تعهد داده که شما را بیاورد آنجا. این تعهد از نظر قانونی میتواند در در واقع سرفصل یا در موضوع فروش مال غیر در محاکم دعاوی مطرح بشود و موردبررسی قرار بگیرد. اگر نظر قاضی این باشد و اگر نظر کارشناس این باشد که این اتفاق افتاده، رأی به ضرر عادل طالبی صادر میشود. علاوه بر اینکه باید پولها را پس بدهد، جالب اینجاست که حتی ممکن است بهخاطر فروش مال غیر و چون مصداقش اگر تشخیص داده شود توسط قاضی، شما را زندان هم میتوانند بندازند. هرچه داخل قانون گفته باشد قاضی صادر میکند رأی را. بنابراین در یک چنین سناریویی سئوکار محکوم است به فنا. فکر نکنید اینطوری نمیشود ها! این اتفاق میافتد، داریم نمونههایش را.
بیایید یک سناریوی دیگر را مطرح کنیم. عادل طالبی یک کارفرمای معصومِ مظلوم یک سایتی زده، یک فروشگاهی، یک سایت محتوایی و میخواهد این سایت بیاید بالا و آن خدمتش را، آن محصولش را بفروشد. یک سئوکار روسیاه، سیاهکار، سه نقطه میآید قرارداد میبندد. عادل طالبی میگوید جان دلم! میگوید در این عبارتها میآورمت اول، در این عبارتها صفحۀ اول، در این عبارتها یک تا پنج و الی آخر. صد میلیون بده برایت بیاورم، دویست میلیون بده برایت میآورم، پنجاه میلیون بده میآورم، بیست میلیون بده، بالاخره یک عددی بسته به سختی و سادگی آن حوزه و کلمات و عبارات کلیدی فرض کنید با پنجاه میلیون اوکی داده. میزند و سه ماه بعد میآید میگوید خب طبق قرارداد ما در این عبارات الان اولیم، در اینها سومیم، در اینها دومیم، در اینها پنجمیم، در اینها دهمیم، در اینها هشتمیم. قرارداد اوکی شده پول را بده بیاید. عادل طالبی هم چه میداند چه خبر است، پول را پرداخت میکند تمام میشود میرود. سه ماه بعد، شش ماه بعد صبح پا میشود عادل طالبی میآید میبیند سفارش ندارد. اِ! آخر ما تا دیروز پنج تا، ده تا، صد تا در روز سفارش داریم. چه شد؟ اینطرف، آنطرف، بالا، پایین، چپ، راست متوجه میشوند که بله. آن آقای سئوکارِ روسیاه سیاهکار از روشهای بلک هت (Black Hat) استفاده کرده، از سایتهای نامرتبط بکلینک (Backlink) خریده تا گوگل هم بیاید و متوجه بشود شش ماه، نه ماه، ممکن است یک سال طول بکشد. رفته از سایتهایی که اسپم اسکور (Spam Score) بالایی دارند بکلینک (Backlink) گرفته. رفته از روشهایی که در بکلینکسازی (Backlink) مرسوم است استفاده کرده و گوگل متوجه آن روش شده و با یک تأخیری، با یک فاصلۀ زمانی گوگل میآید و این سایت را پنالتی (Penalty) میکند. اینجا عملاً عادل طالبی مانده و حوضش! سایتی که از دست رفته عملاً، خارجکردن سایت از پنالتی (Penalty) هم به همین سادگیها نیست، تغییرات جدی و کلی میخواهد، کلی هزینه میخواهد و بازنده اینجا صاحب کسبوکار است. میبینید که این تیپ قراردادها عملاً در هر حالتی که شما متصور باشید بازنده دارد.
اصلاً بیایید یک سناریوی سوم را در نظر بگیریم در این تیپ قرارداد. عادل طالبی میآید میگوید پنجاه تومان بده سئو (SEO) میکنم. پنجاه میگیرد سئو (SEO) میکند میرود. کار کثیف هم نکرده، گری هت (Gray Hat) کرده اما وقتی که میرود به تدریج دوباره شما افت میکنید؛ چون همانطور که قبلاً در یکی از فایلهای صوتی من گفته بودم، سئو (SEO) که پروژه نیست که امروز شروع بشود مثلاً ددلاین (Deadline) داشته باشد. سئو (SEO) یک فرایند دائمی است، تا ابد است. شما باید دائماً کارهایی که لازم است را انجام بدهید متناسب با تغییرات الگوریتمهایی که گوگل دارد محتوای سایت را، روشهای در واقع تکنیکالتان (Technical) را تغییر بدهید، چیزهای جدیدی میآید. دو، سه سال پیش اسکیما (Schema) اصلاً مطرح نبود امسال اسکیما (Schema) مطرح است. اپن گرافها (Open Graph) با اینکه چندین سال است اهمیت پیدا کردهاند هنوز در خیلی از سایتها نیست. روشهای استفاده از اینها عوض میشود؛ یک وقت کیورد (Keyword) و آن متدهای مثلاً کیورد (Keyword) اهمیتش را از دست میدهد یک وقت دوباره مهم میشود. یک وقت بکلینکها (Backlink) اهمیتش کم میشود دوباره زیاد میشود. به هر حال گوگل الگوریتمهای متعددی دارد برای کیفیتسنجی و اعتبارسنجی صفحات سایت. به همین دلیل سئو (SEO) یک پروژه نیست، یک فرایند است. این فرایند باید دائماً روی سایت اعمال بشود. حتی در این سناریوی سوم هم باز آن تیپ قراردادی که ناظر به یک مدتزمان مشخص هست عملاً منافع صاحب کسبوکار را تأمین نمیکند.
خب ما در این سری فایلهای صوتی هم داریم از منظر کارفرمایی صحبت میکنیم و تلاش میکنیم که به مدیران و صاحبین سایتها و مدیران دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) بگوییم که چه کار بکنند که با مشکل مواجه نشوند. طبیعی است که من سعی میکنم طرف کارفرما باشم در این فایل صوتی و از دید کارفرما سعی کنم منافع کارفرما را لحاظ قرار بدهم. در چنین تیپ قراردادی، یعنی در تیپ دوم هم ما این مشکل را داریم که عملاً منافع کارفرما در اغلب موارد رعایت نمیشود. تیپ سوم هم که گفتم، میآییم بر اساس میزان کار و اینها مشخص میکنند یا ترکیبی. همۀ این تیپها مشکل دارند بهجز تیپ سه منتها قرارداد تیپ سه باید به شکل درستی بسته بشود. یکی از مشکلات ما در کشور ما این است که شما یک قرارداد سئو (SEO) میبندید، قرارداد حالت استخدامی واقعاً ندارد. شما طرف را استخدام نکردهاید؛ با طرف یک تفاهمی امضا کردهاید، در واقع خرید خدمتی کردهاید، یک نوع کار روزمزد، ساعتی است. برود یک کاری را انجام بدهد موفق شد یک پولی را بدهید، موفق نشد پول را ندهید. اما یک چنین قراردادی میرود در بند تأمین اجتماعی، میرود در مالیات، پیچیدگیهای مالیات. این تیپ کار را اصلاً ما نداریم در قراردادهای مرسوممان چون که کلاً کار سئو (SEO) کاری نیست که مثلاً کارخانه که نیست که همهچیزش معلوم باشد. بالاخره کارخانهها دویست سال است شکل گرفتهاند، سیصد سال است شکل گرفتهاند از زمان انقلاب صنعتی. در طول تاریخ و در طول زمان به تدریج قوانین لازم برایش تدوین شده چه خارج از کشور چه ترجمه و کپیای که ما از خارج از کشور داشتهایم و بعد آن را بهاصطلاح بومیسازی کردیم و متناسب با ایران کردیم. مقداری ماهیت سئو (SEO) متفاوت است با آن تیپی که کارخانهها دارند کار میکنند و قراردادهای کار ما را بر اساس کارخانهها نوشتهاند. به همین دلیل این تیپ سوم هم که ترکیب خاصی است معمولاً به مشکل میخورد.
نظر شخص من این است، طبق بررسیای که با دوستان کارشناس حقوقیمان داشتیم بهترین تیپ قرارداد سئویی (SEO) مبتنی بر یک شکل خاص است که من آن شکل را سعی میکنم برایتان توضیح بدهم. ما الان داریم تلاش میکنیم با دوستان بتوانیم اگر امکانش باشد ظرف سه تا شش ماه آینده این تیپ قرارداد را به شکل تمپلیت (Template) منتشر بکنیم ولی کلیت و روح حاکم بر این قراردادهای سئو (SEO) اینگونه است: یک تفاهمنامۀ همکاری امضا میشود. تفاهمنامۀ همکاری الزام قانونی ندارد عملاً، چیز مترتب بر آن مالیات و اینها ندارد؛ چون در آنجا قیمتی، نمیدانم اینها انجام نمیشود بنابراین تیپ قرارداد نیست. در این تفاهمنامه یک طرف، طرف اول معرفی میشود مثلاً عادل طالبی که صاحب سایت هست و مالک کسبوکار است میگوید آقا طرف اول عادل طالبی و طرف دوم آن کسی که قرار است کار سئو (SEO) را انجام بدهد، آقای ایکس با این مشخصات. در بند تعهدات مجری این موارد ذکر میشود: مجری خودش را متعهد میداند در راستای اینکه بتواند سایتِ در واقع طرف اول را در نتایج جستوجوهای مردم در جایگاه مناسبی قرار بدهد تمام تلاش خودش را به کار بگیرد. ببینید کل ماجرا... حالا جملاتش را این دوستان حقوقی نوشته بودند خیلی جالب بود اما کل ماجرا این است: هیچ تعهدی ندارد. تعهد فقط این است: طرف دوم تلاش میکند کارهای لازم را انجام بدهد. تمام! تعهدات قسمت طرف اول میآید یک بند به آن اضافه میشود. اگر طرف دوم به شکل ماهیانه فاکتور ارائۀ خدمت ارائه بکند، طرف اول موظف است طبق جدول زیر خدمات را بازپرداخت بکند. آنجا یک جدول درست میشود. آقا، کار سئو (SEO) مجموعهای از کارهاست، یک قسمتش تکنیکال (Technical) است، یک قسمتش کانتنت (Content) است، یک قسمتش لینک بیلدینگ (Link Building) است. برای آن کانتنت (Content) خب انواع کانتنت (Content) داریم ما؛ مثلاً متنی، مثلاً ویدیویی، مثلاً موشن گرافیک (Motion Graphic)، مثلاً عکس، مثلاً عکسنوشته، مثلاً اینفوگرافیک (Infographic)، مدلهای مختلف. آنجا دقیقاً تعیین میشود مثلاً ما چهار، پنج مهارت داریم. مهارتهای فنی مثل کدنویسی و دیتابیس (Database) و طراحی سایت و فرانت اند (Front-end). مثلاً نوشته میشود آقا ساعتی فرض بفرمایید مثال است دیگر هزار تومان. کارهای گرافیکی و اینها مثلاً ساعتی دو هزار تومان، کارهای ویدئویی سه هزار تومان، موشن گرافیک (Motion Graphic) و غیره مثلاً ساعتی چهار هزار تومان، متنی مثلاً ساعتی پنج هزار تومان. اینها فقط مثال است ها! همینطوری داریم میگوییم. میگوییم آقا قرار است طبق این تفاهمنامه اگر طرف دوم فاکتور ارائه کند طبق این جدول پرداخت انجام بشود. حالا سئوکار میرود شروع میکند کارش را. ماه اول میرود... آها عذرخواهی میکنم. در همان بند جدول مثلاً میآید لینک بیلدینگ (Link Building) دو قسم است: پید (Paid) است و مید (Made) هست. پیدها (Paid) آنها که پول میدهیم، میدها (Made) آنهایی که کارمند استخدام میکنیم برایش و کارهایمان را انجام میدهد در سوشیالها (Social) برای سوشیال سیگنالها (Social Signal) و غیره. حالا میآییم چه کار میکنیم؟ میآییم میگوییم که برای لینک بیلدینگ (Link Building) هم باید قبل از اینکه لینکی (Link) درست بکند ابتدا به کارفرما اطلاع بدهد و بعد متناسب با تأیید و در صورت تأیید کارفرما آن لینکها (Link) را بگیرد. مثلاً میخواهد برود از تسنیم بکلینک (Backlink) بگیرد، میخواهد برود از فارس، از چطور، از x، از y، بکلینک (Backlink) بگیرد. آنجا میگوید آقا مثلاً هر سایت در زمانی که لازم باشد قبلش با کارفرما هماهنگ میشود قیمت اعلام میشود. در صورت اجازۀ کارفرما آن بکلینکها (Backlink) خریداری میشود، آن رپورتاژ آگهی (Reportage Advertisement) داده میشود، آن تبلیغات تکستی، متنی، انکر تکستها (Anchor Text) گذاشته میشوند در سایتهای دیگر. لیست سایتها ارائه میشود با تأیید کارفرما این اتفاق میافتد. حالا ببینیم چه اتفاقی میافتد؟ یک ماه میگذرد. آخر ماه طرف دوم یک فاکتور رسمی ارائه میکند. در این فاکتور رسمی نوشته شده در ماه مثلاً آذر هستیم الان، در ماه آذر به شرح زیر خدمات انجام شده:
برنامهنویس کارهای تکنیکال (Technical) سایت. پنجاه ساعت ساعتش هم حالا یادم نیست چقدر گفتم مثلاً هزار تومان. اینطرف میخورد جمع پنجاه هزار تومان. کار گرافیکی، تولید هشت عدد اینفوگرافیک (Infographic) مثلاً فرض کن پنج ساعت ساعتی هم فرض کن دو تومان بوده میشود جمع ده هزار تومان. تولید ویدئو مجموعاً با خروجیِ فرض کنید که بیست دقیقه میزان کار انجامشده هفده ساعت، هفده تا سه هزار تومان پنجاه و یک هزار تومان. بکلینکهای (Backlink) خریداری شده توسط رپورتاژ آگهی (Reportage Advertisement) به فاکتورهای پیوست، فاکتور یا رسید تسنیم، فاکتور یا رسید چطور، فاکتور یا رسید حالا هر سایتی که از آن بکلینک (Backlink) خریده آن رسید پرداختش مثلاً هجدهتا بکلینک (Backlink) فرض بفرمایید که بیست هزار تومان، بیست و پنج هزار تومان، هرچه که هست. عددها مثال است دارم میگویم ها! وگرنه هیچ سنخیتی با واقعیت ندارد.فرض بفرمایید تولید محتوای متنی جهت قرارگیری در خود سایت مثلاً نوزده ساعت ساعتی پنج هزار تومان دیگر نمیتوانم ضرب بکنم! خدمتتان عرض کنم تولید محتوای متنیِ سطح دو برای مثلاً قرارگیری در بلاگها و بلاگ فنی و مشکردن (Mesh) و تیرینگ (Tearing) و غیره، بقیۀ مواردی که در سئو (SEO) مطرح است و گرفتن بکلینک (Backlink) و غیره فرض کنید که سی ساعت. سی تا پنج هزار تومان یا این را ممکن است جداگانه قیمت بدهد چهار هزار تومان، مثلاً فرض بفرمایید صد و بیست هزار تومان. اینجا یک جمع میخورد. حالا مالیات ارزش افزوده به آن اضافه میشود. همان فاکتور رسمی است. همان فاکتور ارائۀ خدمت، همان که میروید در بقالی به شما فاکتور میدهند یا یک نفر میآید خانهتان را تمیز میکند فاکتور به شما میدهد این شرکتهای نظافتی.
اینجا قرارداد استخدامی نداریم، قرارداد ارائۀ خدمت داریم.
فاکتور میدهد، این فاکتور جمعش شده سیصدهزار تومان. شما سیصدهزار تومان را پرداخت میکنید. راضی باشید، ادامه میدهید. راضی نباشید، قطع میکنید. در آن تفاهمنامه هم نوشته شده: کارفرما هر زمان که مایل به فسخ این تفاهمنامه باشد و ادامه نخواهد بدهد... عذرخواهی میکنم کارفرما نه؛ چون کارفرما مدلش را عوض میکند. طرف اول. طرف اول هر زمان مایل نباشد این قرارداد را ادامه بدهد، آخرین فاکتور را پرداخت میکند و عدمتمایلش را کتباً اعلام میکند. تمام شد و رفت! در چنین شرایطی سئوکار هم ضرر نمیکند. از آن طرف کارفرما حتماً برنده است؛ چون سئوکار مجبور است هر ماه خروجی بدهد، گزارش بدهد، آن مواردی که گفتم اکتیو پلن (Active Plan) و پسیو ریپورت (Passive Report) را بدهد آنها را باید بدهد تا کارفرما را قانع کند با او ادامه بدهد. باید نشان بدهد که دارد کار میکند. خروجیها را به کارفرما میدهد و متناسب با خروجی، شما جلو میروید و احتمال اینکه سئوکار خطایی بکند نیست.
نکتۀ خیلی مهم این است که بگویید تعهد این سئوکار چیست، طرف دوم چیست؟ کل تعهدی که نوشته میشود این است: طرف دوم تعهد میکند تمام تلاش خود را در جهت ارتقای وبسایت طرف اول در کلمات پیوست به کار بگیرد. یک پیوست هم یک صفحه، دو صفحه، سه صفحه مجموعهای از عبارتها آنجا ذکر میشود که این هم فقط تعهد تلاشش را بکند است هیچی بیشتر نیست. نهایتاً تلاشش را نکرد خیلی خوب! سر یک ماه با او قطع همکاری میکنیم. ممکن است در تفاهمنامه حتی یک سقف هم تعیین بشود. میآیند میگویند آقا، با توجه به شرایط رقابتی که ما دیدیم طرف اول حداکثر مبلغی که پرداخت میکند ماهیانه سه میلیون خواهد بود؛ یعنی آقای طرف دوم، حق نداری برای من فاکتور بیاوری سی میلیون. اگر هم قرار است بالای سه میلیون برود نیاز به رضایت کتبی کارفرما دارد. یعنی اگر لازم است کاری انجام بشود و ممکن است هزینه را افزایش بدهد، آن فاکتور را مبلغش را ببرد بالا، قبلاً باید از کارفرما در آن ماه به شکل جداگانه مجوز بگیرد.
بسیار خوب! فکر میکنم نکاتی که گفتم نکاتِ نمیگویم مهمی بود ولی مطمئنم نکات مناقشهبرانگیزی بود؛ چون با تیپ کلی قراردادهای جاری و ساری در حوزۀ سئو (SEO) متفاوت است اما مطمئن باشید تیپهای یک و دو و سه اصولاً به مشکل میخورند. در اغلب موارد با مشکل روبهرو هستیم. ما در مدل اینسورس (Insource) یعنی وقتی یک سئوکار را میآوریم استخدام میکنیم، کمتر با مشکل روبهرو هستیم تا اوتسورس (Outsource). در اوتسورسها (Outsource) معمولاً به مشکل میخوریم و مشکل اصلی هم دقیقاً قرارداد است.
یادمان باشد که قرارداد را برای روز دعوی تنظیم میکنیم.
همیشه روز قرارداد چون همه دارند میگویند، میخندند، شکلات میخورند، شیرینی میخورند با بگو و بخند و انشاءالله و ماشاءالله شروع میکنند. در صورتی که اصلاً قرارداد برای روز دعواست و داخل قرارداد باید تمام این موارد را لحاظ کرده باشید. فرض را در زمان عقد قرارداد بر این ببندید که قرار است که دعوا کنید و قرار است کشیده بزنید در گوش هم. قرار است با چک و لگد بیفتید به جان هم و این قرارداد باید جلوی چک و لگد را بگیرد. ببینید چه کار میکنید. چه بندهایی باید باشد، چه جملاتی باید باشد که روزی که به مشکل خوردید به جای اینکه چک و لگد به همدیگر بزنید، به جای اینکه به همدیگر فحش بدهید، به جای اینکه بروید در شبکههای اجتماعی آبروی همدیگر را ببرید، بهسادگی و طبق بندهای قرارداد بتوانید از همدیگر جدا بشوید. البته تأکید میکنم که این چیزی که من گفتم از جنس تفاهمنامه است. این هم حواستان باشد.
بسیار خوب! متشکرم از اینکه 25 دقیقه به صحبتهای من گوش کردید. این موضوع هم موضوع بسیار پرچالشی هست. موضوع قراردادهای سئو (SEO) من مطمئن هستم که بعضی از دوستان سئوکار من که از دوستان عزیز من هستند احتمالاً با من مخالف خواهند بود. اوکی قبول است! من اصلاً هیچگونه ادعایی مبنی بر اینکه صحبتم درست بوده ندارم. فقط مبتنی بر تجربه یک روش پیشنهادی را مطرح کردم برای اینکه ما با مشکلات کمتری کارهای سئومان (SEO) را به شکل اوتسورس (Outsource) انجام بدهیم. شما هم اگر نظری دارید بد نیست آن را به شکل حالا فایل صوتی، ویدئویی، نمونه قرارداد منتشر بدهید و اجازه بدهید دیگران هم ببینند که نظر شما بهتر از من هست. در حال حاضر نظر من این است ولی هیچگونه اصراری بر اینکه نظرم درست است ندارم. قطعاً روشهای بسیار بهتری از آنچه که من گفتم وجود دارد. من هم آمادۀ یادگیری هستم. خوشحال میشوم با همدیگر، از همدیگر و در کنار همدیگر یاد بگیریم. موفق باشید. خدانگهدار.
نویسنده: عادل طالبیهر نوع استفادهای از محتوای سایت آزاد است. هر جا دوست داشتید با یا بدون ذکر منبع، استفاده کنید. اگر لینک بدهید که... ممنونم! فالو باشد که فبهاالمراد ❤️